• Nieuw bloed aangekomen op Schiphol

Gedurende de periode van 13 februari tot en met 27 februari ll waren Roger en Jurgen Talpe samen met de Franse fokker Denis Beck in de USA voor aankoop van nieuwe bloedlijnen voor het Vlaams Paard. 4 merries waaronder 3 drachtig en 1 hengst werden aangekocht. Op zaterdag 5 april mochten we na 1 maand quarantaine de paarden gaan ophalen op Schiphol, de hengst blijft wegens medische redenen nog even in de USA... 1 merrie die hoogdrachtig is van de alomgekende hengst 'Korry's Captain' is richting Duitsland, 1 jonge merrie is richting Frankrijk en de andere 2 drachtige merries blijven hier in België. De aankoop van deze nieuwe bloedlijnen zorgt ervoor dat het stamboek kan blijven groeien en tracht zo inteelt te voorkomen.

 
Roger en Jurgen Talpe samen met de voorzitter van de Belgian Corporation

 

 
de 3 jarige drachtige merrie 'Maria'
  • Nieuw in aanbod: Op maat gemaakte Vlaamse werkgarelen.

Sinds kort kunt u terecht bij de Stal Talpe voor op maat gemaakte Vlaamse werkgarelen. Deze garelen zijn zowel verkrijgbaar in standaard, koper of inox beslag. Verdere specifieke afwerkingen zijn mogelijk zoals: bellen, extra beslag,... Voor alle verdere informatie rond tuigen en benodigdheden voor trekpaarden: 0032(0)473/71.35.53 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Gareel met koper beslag 
                                                 
Gareel met standaard beslag
 
  • Veel belangstelling voor VP hengstenkeuring.

Op zondag 9 maart ll. ging de Vlaams Paard hengstenkeuring naar jaarlijkse gewoonte door in het Bloso Centrum te Waregem. Het was een prachtige lentedag en onder een grote publieke belangstelling werden er 3 hengsten goedgekeurd. Circle W Maxamillion is en blijft het vaderpaard bij uitstek. Max stond opnieuw in topconditie en weet met zijn bijzonder hengstenvoorkomen dan ook steeds te overtuigen. Met 91,5% werd hij dan ook 'kampioen 2014'. Het programma werd aangevuld met verschillende demonstraties ter promotie van het Vlaams Paard. Zeker noemenswaardig was het heel mooie optreden van Dhr. Marc Mahieu (Mahieu Metaalbouw) met zijn vierspan voor de prachtige bodybreak. Met dit optreden werd het publiek zeker overtuigd van de kwaliteiten van het VP als menpaard en was het meer dan duidelijk dat deze paarden ook voor authentiek gerij een prachtig plaatje opleveren. Nu kijken we uit naar de bijgevoegde hengstenkeuring waar we onze nieuwe aanwinst zullen voorbrengen.

Circle W Maxamillion: KAMPIOENhengst 2014
  • Aankomende workshops met trekpaarden.

Bij de Stal Talpe kunt u terecht voor het volgen van workshops met trekpaarden, namelijk 'boomslepen' en/of 'werken met trekpaarden'. Deze 2 daagse workshops staan volledig in het kader van het gebruik van het trekpaard in de bosbouw, landbouw, tuinbouw,... U wordt begeleid door ervaren lesgevers Roger en Jurgen Talpe en professionele boomslepers Marc en Florentin Guillaume. U leert in reële situaties de kneepjes van het mennen op het kordeel, het boomslepen, het werken op het land,... Alles wordt ter beschikking gesteld door de Stal Talpe en fam. Guillaume (paarden, tuigen, materiaal, lokaal, warme maaltijden, drank,...) Voor alle verdere info en/of inschrijvingen kunt u terecht op het nummer 0473/71.35.53 of via mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Workshop werken met trekpaarden: 3 & 4 mei

Workshops boomslepen: 14 & 15 juni - 30 & 31 augustus

Workshop boomslepen
  • Geslaagden mencursus te Poperinge.

Op zondag 2 februari ll ging er in 't Wulleminhof te Poperinge het menexamen door voor het behalen van het VHS menbrevet A. Alle 16 deelnemers waren met glans geslaagd. Examinator van dienst was Dhr. Francis Turpyn. Deze cursus was een organisatie van 't Wulleminhof ism MKB meninstructeur Dhr. Jurgen Talpe. Voor aankomende cursussen kunt u steeds onze website volgen onder de rubriek 'nieuws' en/of 'activiteiten'. We wensen alle geslaagden veel menplezier.

  • Dubbelspancursus te Oostnieuwkerke.

Op maandag 5 mei 2014 start er in Oostnieuwkerke een nieuwe dubbelspancursus georganiseerd door menclub 't Vliegend Peerd ism Stal Talpe. Deze cursus omvat 2 theoretische en 8 praktische lessen. Tijdens de theoretische lessen krijgt u een inzicht over het vormen van een dubbelspan, verschil tussen enkel- en dubbelspan, tuigenkennis, vergesping van de leidsels,... Op het einde van de lessen volgt er een menexamen voor het behalen van het menbrevet B. Deze cursus wordt gegeven door MKB meninstructeur Dhr. Jurgen Talpe. Alles wordt ter beschikking gesteld door menclub 't Vliegend Peerd. (Lokaal, paarden, tuigen, koetsen,...). Voor alle verdere informatie of voor inschrijvingen kunt u terecht op het nummer 051/21.27.00 of via e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

MKB meninstructeur Jurgen Talpe met zijn tandem aanspanning te Duitsland
  • Ook de Stad Komen neemt trekpaard in gebruik!

Reeds eerder werd bekend gemaakt dat de Waalse minister van landbouw Carlo Di Antonio een budget heeft vrijgemaakt van 300 000,00 euro voor Waalse steden en gemeenten die trekpaarden willen gaan inzetten. Ook de stad Komen diende samen met de vzw PKSG (PaardenKracht in en rond Steden en Gemeenten) een project in. Met de goedkeuring hiervan kan men in 2014 van start gaan met toeristische rondritten naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Wereld Oorlog I. De rondrit gaat langs vele monumenten en kerkhoven rond Ploegsteert. Stal Talpe verzorgt in samenwerking met vzw PKSG deze rondritten met een koets getrokken door een Vlaams Paard. Binnenkort vindt u hieromtrent meer informatie op onze website.

Een goed lopend project in Frankrijk waar bezoekers met trekpaarden van en naar 'Le Mont Saint Michel' vervoerd worden